Platformsøkonomi, Uber, løndumping eller en ny dansk model?

Af Leif Donbæk 18

Platformsøkonomien er her for at blive, og fremtidens arbejdsmarked afhænger af, at vi får sondret imellem banditterne og resten

Her den anden dag så endnu en ”platformsøkonomisk” tjeneste dagens lys. Platformsøkonomi er sådan noget med, at privatpersoner tjener nogle håndører på at lave arbejde for andre via en elektronisk markedsplads.

Tjenesterne er kort sagt en moderne variant af: ”ung pige passer gerne dine børn” eller ”13-årig går gerne tur med Deres hund”-sedlerne. Platformsøkonomi er, for sådan en som jeg, et noget suspekt begreb. Vi kender det bl.a. fra Uber og lignende pirattjenester. Altså tjenester hvor økonomien primært har været baseret på, at hvis man dropper at betale skat og dropper al sikkerhedsudstyr mv., så er der råd til både store gebyrer til bagmændene og, en på papiret, god løn til deltagerne.

Ideen er oftest bygget op omkring, at man på papiret får en acceptabel løn, men man springer lige let og elegant henover, at der er stor forskel på den løn, der står på lønsedlen som ”før skat”, og så den reelle løn, tillagt feriepenge, pension, etc. Oftest, så skal din ”løn før skat” tillægges 25-35% før, du har den reelle løn.

Platformsøkonomiens disciple har ofte en tendens til at glemme de mellemregninger (samt skatten), hvilket forståeligt nok gør fagbevægelsen, og sådan nogle som mig (socialister), mere end en smule kritiske. Men samtidigt så har nogle af os trods alt lært noget af Uber sagen. Der er mange ude i Danmark, som gerne vil falbyde ydelser indenfor forskellige områder, selv mit eget fag er blevet til platformsøkonomi, og området vokser år for år, mens reguleringen stadigvæk er i 1980’erne, ligesom at overenskomsterne har svært ved at rumme områderne.

Jeg tror ikke længere på, at vi kan forbyde os ud af platformsøkonomien, jo vi kan forbyde svindlerne, men løntrykkerne kan vi ikke slippe af med. Eller, jo det kan vi, men det kræver, at vi er klar til at opgive den danske model og indføre en lovbestemt mindsteløn. Og det er jeg ikke. Platformsøkonomi er kommet for at blive, der er et markant marked for løsarbejde, både på lønmodtager og aftager side.

Den nye tjeneste formidler privat rengøring og har forsøgt sig med en løn, der afspejler overenskomsten på området, inklusiv et tillæg, der udligner de goder medarbejderen mister, en ganske fornuftig forsikring, og de kræver, at alle betaler skat. 3F er kritiske, men uden at overhovedet forholde sig til, at området ikke forsvinder.

Og forstå mig ret, jeg har stor forståelse for 3F’s standpunkt om, at man hellere ser fuldtidsansættelser i stedet for løsarbejdere, men spørgsmålet er, om det er realistisk?

Personligt kender jeg virkeligt mange, der efterspørger rengøring i hjemmet, men det brede konkurrerende skattebetalende marked er der simpelthen bare ikke, ligesom at det er en jungle at få opklaret, hvorvidt rengøringsmedhjælpen betaler skat, og i øvrigt ikke arbejder under horrible forhold. Det var problemet med Uber – modellen fungerede, fordi man finansierede kundens besparelse ved at undlade skatten, samt i øvrigt alt andet fra overenskomsten.

Men kunderne er der, og ligeså er der rigeligt med danskere, der gerne vil tjene en ekstra skilling, og ikke helt overvejer forsikring, pension og den slags kedelige petitesser.

Konklusionen er banal. Vi må skabe danske arbejdsmarkedsmodeller, der kan rumme platformsøkonomien. Skat må (bl.a.) få styr på en let indberetningsmodel, Arbejdstilsynet må skabe klarhed over hvilke regler, der finder anvendelse, Fagbevægelsen må skabe overenskomster for platformene. Og vigtigst af alt, vi skal helst gøre alt førnævnte uden for megen indblanding fra Christiansborg, for er der nogle, som kan overkomplicere selv en 2-årigs afføring, så er det folketingspolitikere, der mangler eksponering – hvorimod arbejdsmarkedets parter og embedsværket ofte har en tendens til at være noget mere pragmatiske og reelt løsningsorienterede (læs, de laver løsninger, der faktisk virker).

Platformsøkonomien er her for at blive, og fremtidens arbejdsmarked afhænger af, at vi får sondret imellem banditterne og resten – for alternativt, så bliver vi overhalet indenom, og banditterne vinder. Det vil skabe et opdelt arbejdsmarked, hvor en mindre grupper klarer det fremragende, imens en stor gruppe hutler sig igennem. Det er uværdigt og udansk.

Ps. Fuld åbenhed. Jeg kender flere fra ejerkredsen omkring den nye rengøringstjeneste og har med jævne mellemrum været til festivitas med dem. Ligesom at jeg i øvrigt kender en del i ledelsen af 3F mv. og ved mange lejligheder har drukket øl med dem. Om det har påvirket min dømmekraft, må I vurdere.

18 kommentarer RSS

 1. Af Lisbeth sørensen

  -

  Du er noget påvirket ja! Venners rus er svær at komme ud af..

  “området vokser år for år, mens reguleringen stadigvæk er i 1980’erne, ligesom at overenskomsterne har svært ved at rumme områderne.”

  “platformsøkonomien” må under mere kontrol, som skal alle dele af samfundet hvor penge er involveret..Skat må ansætte tusindvis af nye mennesker til dette, ,således at borgerlige ejere betaler sin korrekte skat altid..Denne nye tjeneste, ender med at blive et nyt hullet skat ellers, hvor milliarderne fosser ud af statskassen. Og uden tvivl bliver det servicer der kommer til at gavne eliten endnu mere og folket endnu mindre i fremtiden..Så hvorfor ikke forbyde dem, og regulere imod dem? Vi gjorde det med uber, så kan gøre det med dem også..Her må socialisterne i folketinget gå forrest, og tage den kamp op mod borgerligheden..

  “Eller, jo det kan vi, men det kræver, at vi er klar til at opgive den danske model og indføre en lovbestemt mindsteløn. Og det er jeg ikke”

  Hvorfor ikke? At vi indføre mindsteløn behøver ikke at betyde at vi mener det som at den Danske model forsvinder, mht. intern værdifastsættelse af job fagforening, arbejdstager-giver imellem.. Den skal altså ikke være gældende for alle områder, men akkurat gældende kun for områder som det nævnte, Platformsøkonomien. 🙂 Arbejde af få timer osv, hvor der nu er reelt meget lønundertrykning..

  ” ligesom at det er en jungle at få opklaret, hvorvidt rengøringsmedhjælpen betaler skat, og i øvrigt ikke arbejder under horrible forhold”

  Man kommer til at tænke på elitens billige rengøringshjælp, som slår den nye model også i drift, som nok mere er til og den højere middelklasse, i løndumpning..Au Pair….Denne skal også forbydes og kan forbydes..Så vil det blive meget nemmere at få ordentlige regler , løn og mere arbejde ind i systemet, Der er 5000 fuldantidsansatte au pair slaver i Danmark..Forbyd dem, og vi har ca. 5ooo nye job formentlig. Det var noget vi kunne gøre i morgen.

  Eliten i top 1% har 35% flere værdier gemt uden om skattevæsnet har en ny rapport for nyligt fastslået..Da de ejer 35% af værdierne er dette ikke så lidt..Hvad kan en platformsøkonomisk arbejdstager egentlig snyde for? Pebernødder i det samlet spil, og kun disse lavtlønnet betaler korrekt eller nær skat i Danmark.

  Vi kan godt forbyde denne nye økonomi. Jeg tror ikke den er mulig at regulere som i mindre løndumpning, og færre lønmodtager forhold for Danskerne.
  Så lad os forbyde den.

 2. Af Flemming Lau

  -

  Donsbæk.
  Absolut et væsentlig indlæg. Men hvilke organisationer i det danske samfund, ønsker mere regulering til fordel for de svage..? Hver organisation koncentrere sig kun om deres! Samfundssind efter organisme modellen, er en mangelvare. Rå kapitalisternes tunnelsyn rækker fra top til bund, offentligt som privat. Splittede familier-udkants Danmark-EU ’s de fakto ophævelse af nationalstaten-FN’s påskønnelse af folkevandringer. Globalisternes totale atomisering af det bestående. Det er helt iorden, lyder det! Vi kan jo ikke lave æggekage uden at slå æg op vel!

  Platforms økonomiens regulering ..? Når røverkapitalisterne elsker daglejere, eller time for time “ansættelser”…? Jobcentre der kræver at syge skal have deres seng med i job afprøvning…? Fint maskede sikkerhedsnet er dyre for tiden og den gamle bogs opfordring ” Se til at få har for meget og færre for lidt” er ren nostalgi! I fremtiden ser jeg det nødvendige frivillige arbejde brede sig, kristne, div hattedamer med hjertet på rette sted, tage til i et omfang, som vi ville have forsvoret for få år siden!

 3. Af Lisbeth sørensen

  -

  “! I fremtiden ser jeg det nødvendige frivillige arbejde brede sig, kristne, div hattedamer med hjertet på rette sted, tage til i et omfang, som vi ville have forsvoret for få år siden!”

  Enig Lau..Vi vil se flere borgerlige hattedamer, ude at forsøge at få fjernet deres skyldfølelese via at give en gammel leverpostejsmad til en hjemløs, og måske et par af farfars hullet underbukser mm vi får vent skuden..

  Og derfor er indlægget alt for opgivende. Vi kan, og vi skal forbyde det. Blot et spørgsmål om at folket samler sig i de socialistiske partier.De skal nok få ryddet op her, og indført arbejderværdige tilstande i landet igen.

 4. Af Flemming Lau

  -

  LS! Du ved jeg har det svært med utopier. Jeg foretrækker den gyldne mellemvej! Og det er op ad bakke når store dele af blå og rød blok sværmer for internationalismen! Vi har heller ikke brug for yderligere opløsning af samfundets bærende dele, det er slemt nok under blå blok!

 5. Af lisbeth sørensen

  -

  “LS! Du ved jeg har det svært med utopier. Jeg foretrækker den gyldne mellemvej! ”

  Ha ha ha…Kristendommen er utopi, og er den højre vej for et et underdanigt folk, uden egen tænkekraft og kritik. Der bliver ingen syndsforladelse for borgerlige nogensinde..Egoisme betaler sig i Danmark, og hvorledes vi får vendt skuden her og internationalt-det går den gale vej-er tidens store spørgsmål..Vi var godt på vej i 60-70érne..Siden da er ultraliberalismen kommet, og har forpestet hele samfundet.

  Mht. internationalismen..Naturligvis får vi ikke pengekriminalitet under oprigtig kontrol før vi får et system for hele EU her. Undertegnede mener ikke vi skal overgive mere suverænitet til EU, men tager lidt mere retur som verden er nu. Fælles virksomhedsskatter, og top skatter i EU, ville være det mest positive tiltag EU kunne gøre, og de skal være høje.

  Men præsterne mv. må nok i fremtiden findes på disse sider..Præst søges til kirken på søndag mellem 8 og 9..110 kr. i timen, plus altervin, egen transport skal haves. Mindst 3 måneder i kristendommen som troende, uddannelse ikke nødvendigt…….Når vi nu ved hvor nærrige i kristne er med pengepungen altid?

 6. Af Jens Petersen

  -

  Det er da utroligt hvor let det er for “frihedssocialister” totalt at misforstå kommercielle koncepter, og i processen ødelægge livsmuligheder for mennesker der har svært ved at udfylde et traditionelt job pga handikap, sygdom, sproglige kompetencer mv.

  Platformsøkonomi er en transaktionsplatform ligesom Amazon.com, og bygger ikke mere eller mindre på skatteunddragelse end håndværksfagene og deres sorte penge gør.

  Fagbevægelsen og venstrefløjen elsker at tale om løndumpning – et latterligt begreb til at dække over at man har skabt et samfund hvor omkostningerne er for høje så en stor del af vor befolkning ikke kan tjene til deres egen løn.

  Hele “løndumpningsdebatten” drejer sig om at man ikke vil dele med de der har mindre end en selv, og er topmål af egoisme.

 7. Af Henning V

  -

  Vedrørende Uber er dette måske af interesse

  Se denne artikel fra Harvard Business Review: https://hbr.org/2017/06/ube…,
  Uber Can’t Be Fixed — It’s Time for Regulators to Shut It Down
  “You can’t repair a culture when the business is based on illegality.”
  af Benjamin Edelman

 8. Af P Christensen

  -

  Plat med skat kan undgåes.
  Men ingen ønsker det.
  Det kræver nemlig at den fjernes fra arbejdsindkomst og
  lægges et sted, der ikke kan snydes: på jordværdier.

  Men ingen ønsker at arbejde skal betale sig.
  De vil hellere tjene på at have hænderne i lommen.

 9. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Det kræver nemlig at den fjernes fra arbejdsindkomst og
  lægges et sted, der ikke kan snydes: på jordværdier.”

  Hvis du her hentyder til skat på værdier som Thomas Picketty har forslået, er jeg helt enig. Den skal ihvertfald op for de rigeste her som en ekstra årlig skat. Den kan eventuelt afskaffes hvis de beviseligt har brugt pengene ellers til skat, på at skaffe ekstra Danske job i stedet for planlagte. Svært at udregne og indføre, men må være muligt på en eller anden måde.

  I dag sover alt for mange penge i døde aktier, og er ikke pro-aktivt investeret.42% ligger nu i passive investeringsfonde også, som ikke har samme samfundsaktivtmoment som investeringer mht. skabelse af nye job mv, som aktive fonde. Selvom de nu heller ikke gør det meget bedre, men nogle procent pointer uden tvivl.

  TP foreslog 1% årlig skat på værdier her..Jeg mener den skal op på 3% for de rigere..Måske langt mere.

 10. Af Bjørn Sørensen

  -

  Kært barn har mange navne. Sort arbejde, måneskinsarbejde, tuskhandel, vennetjeneste altsammen ureguleret økonomi, som specielt har et stort omfang i DK.
  Kan man forvente andet når store dele af befolkningen ikke har råd til den regulerede økonomi.
  Privat taxakørsel har længe været udbredt rundt omkring i landet og betalingen har været “benzinpenge”.
  Uber er en måde at organisere anarkietpå. Udlejning af din bolig mens du er på ferie eller bortrejst er ved at tage til i omfang.

  Problemet er at det organiserede market er mange gange dyrere end timelønnen hvilket har bevirket at alternative løsninger søges. Da især når skatten udgør 75% af regningen.

  Den organiserede parasitøkonomi stimulerer den menneskelige opfindsomhed.

 11. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt uanset denne blogs emne, så læs denne blog og find selv ud af – hvordan du bliver kørt rundt i den politiske manege 24/7 af MSM fake news:

  “Folk bliver jo utroligt dumme af at se TV Avisen
  Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef”
  http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/runeselsing/ECE9677053/folk-bliver-jo-utroligt-dumme-af-at-se-tv-avisen/

 12. Af Bjørn Sørensen

  -

  Fake news og fake science er meget mere udbredt end hvad godt er.
  Problemet er at de sidste 50 års politik har ført til at samfundet som helhed har mistet dynamikken og den etablerede magt har mistet initiativet og er ude af stand til at ville indse at det de stod for generelt har fejlet og har ingen ide har om hvordan vi løser vores selvskabte problemer.
  Så dem, som troede at de havde de rigtige meninger og ideer, var for slappe og uvidende om den menneskelige natur.
  Så de “progressive” er blevet reaktionære, fordi deres svagt funderede ideer ikke dur fordi de aldrig har foretaget et grundigt forarbejde, men var præget af ønsketænkning og drømmerier.
  Så de er i den situation at de ikke vil save den rådne gren over de sidder på.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Stort set alle vestlige demokratier sidder på en rådden gren – og saver løs – lige pludselig knækker grenen. Fake manipulerede shit news varer ikke evigt 🙁

 14. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Lyhnets filter er hyperaktivt…

  Støjberg får ikke lov til, at føre en stram flygtninge- og migrationspolitik af de andre partier.

  Hun er ikke en diktator, der bare kan føre den politik, som hun selv går ind for, uanset, hvad de andre politikere mener.

  Støjberg bliver både presset af Kristian Jensen-fløjen i Venstre, der vil have en langt slappere migrationspolitik, og af oppositionen, der kun lader som om, den vil have en ansvarlig –
  dvs. stram – migrationspolitik, der ikke undergraver velfærdsstatens fortsatte eksistens.

  Liberal Alliances tidligere spindoktor, Amalie Lyhne, forsøger tilsyneladende, at jage partiets potentielle vælgere over til DF.

  For selvom Lyhne kritiserer Støjbergs migrationspolitik for, at være for slap, så støtter hun åbenbart i praksis de partier, der vil af med Støjberg, så de kan gennemtvinge en langt slappere flygtninge- og migrationspolitik.

 15. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Uber er en måde at organisere anarkietpå. Udlejning af din bolig mens du er på ferie eller bortrejst er ved at tage til i omfang.
  Problemet er at det organiserede market er mange gange dyrere end timelønnen hvilket har bevirket at alternative løsninger søges. Da især når skatten udgør 75% af regningen.”

  BS, Enig i at det er et problem med tjeneste som Uber mv. og privat udlejning, Men når folket ikke har råd til at bo på borgerlige ejet hoteller? Og når disse snyder uafbrudt i skat, måske er pengene – i hjemme udlejning ihvertfald og ikke “privat taxa”- bedre liggende i borgernes lommer, da disse der udlejer hjemmet, ikke er rige, og vil bruge dem til forbrug? Og ikke kan snyde med store summer i skat som hotelejere? Men ja, naturligvis drejer det sig her, som med borgerlige elitære, at få skat under mere kontrol og beløbene indkrævet..

  Bliver spændende at følge Danmark -som nok verdens første land der fjerner kontanter-i fremtiden. Desværre tror jeg at den ikke fjerner borgerlig pengekriminalitet i eliten, men blot den fattige der klipper fru hansens hæk for 200 kr. og 2 bayere over hækken..

 16. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Uber er en måde at organisere anarkietpå. Udlejning af din bolig mens du er på ferie eller bortrejst er ved at tage til i omfang.
  Problemet er at det organiserede market er mange gange dyrere end timelønnen hvilket har bevirket at alternative løsninger søges. Da især når skatten udgør 75% af regningen.” BS

  BS, Enig i at det er et problem med tjeneste som Uber mv. og privat udlejning, Men når folket ikke har råd til at bo på borgerlige ejet hoteller? Og når disse snyder uafbrudt i skat, måske er pengene – i hjemme udlejning ihvertfald og ikke “privat taxa”- bedre liggende i borgernes lommer, da disse der udlejer hjemmet, ikke er rige, og vil bruge dem til forbrug? Og ikke kan snyde med store summer i skat som hotelejere? Men ja, naturligvis drejer det sig her, som med borgerlige elitære, at få skat under mere kontrol og beløbene indkrævet..

  Bliver spændende at følge Danmark -som nok verdens første land der fjerner kontanter-i fremtiden. Desværre tror jeg at den ikke fjerner borgerlig pengekriminalitet i eliten, men blot den fattige der klipper fru hansens hæk for 200 kr. og 2 bayere over hækken..

 17. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Indlæg i filteret til BS?

 18. Af Lisbeth sørensen

  -

  Det var et superb indlæg fra socialisten..Virkelig sørgeligt at diskussionen ikke kom videre..Jeg tror dit indlæg er blevet boycuttet af højrefløjen, da den kom for nær en nerve…Virkeligt et godt indlæg, og var oplagt til at blive en stor diskussion..De borgerlige har det med ikke at ville deltage, når det rammer nerven om borgerlighed og det gode ved den stigende ulighed..Sørgeligt.

  Skarpeste indlæg i nuværende blog..Og ingen kommentarer så godt som…Sørgeligt. Og viser at borgerlige intet formår når kritikken er stor , saglig , stærk og lige på ..For de har intet modsvar da…

  Keep it up..

Kommentarer er lukket.